"Çĕнтерÿ ялавĕ"

Ял ху=алёх техникине х.ллехи управа лартас ум.н

Ырри хамёрпа юнашаррине куратпёр

Хура к.р иртсе пынё май =ывхаракан х.л хёй пирки ытларах та ытларах систерет? +акна ял ху=алёх техникине х.ллехи управа лартнине т.р.слесе =\рен. май =улленех  кашни утёмра куратпёр? Паян =акна ёнланса .=лекенсем пирки?

Ял =ыннисен пурнё= условий.сем лайёхланнине в.сем пурёнмалли капёр =уртсем =.кленипе п.рлех хёйсен харпёрлёх.нче =.н. йышши техника хат.р.сене йышлатнинчен те курёнать? +ёмёл тата тиев турттармалли автомашинёсемпе п.рлех ял =ынни юлашки =улсенче тракторсем тата =.р .=.нче кирл. ытти техникёна туянасси =ине тимл.х уйёрнине асёрхатпёр?

Малашлёха пёхакан хёй.н машинёпа трактор паркне =.нетессине нихё=ан та икк.м.ш вырёна хёвармасть? Юлашки =улсенче =.н. технологисемпе п.р утёмра пыракан п.рлеш\лл. ху=алёхсем =.н. ял ху=алёх техникине нумай туянма пултарч.=? В.сен шут.нче «Моргаушская» чёх-ч.п фабрики: «Оринино»: Чкалов яч? хис?: Е? Андреев яч? хис?: Ильич яч? хис: Чапаев яч? хис ху=алёхсем: «Путь Ильича» агрофирма: «ВаСем» тата «Колос» АПФ»  чик.лл. яваплёхлё обществёсем: А? Толстовпа И? Чернова: С? Сретинскийпе В? Бархаткин тата А? Афанасьев хресчен (фермер) ху=алёх.сем? +.р .=.нче тата ялти производствёна аталантарассипе тимлекен уйрём гражданинсем те =.н. техникёпа .=лесси =ине пысёк тимл.х уйёра==.? Патшалёх техника надзор.н районти инспекций.нчен п.лтерн. тёрёх хёйсем =ине ответлёх илсе .=лекенсем Юнкё: Мён С.нт.р: Ярославка: Катькас: Шетм.пу= ял тёрёх.сенче йышлёрах?

+.р .=.нче =.н. техника пулёшёв.пе усё курас текенсем п.т.мпе кё=ал кёна т.рл.рен 56 т.сл. техника =.н.рен туяннё? В.сенчен ытларахёш. энерги перекетлекен техника? В.сене инвестици кредич.пе: лизингпа тата харпёр хёй ук=ипе туяннё? Хал. каланисем =умне иртн. =улсенче ху=алёхсем туяннё «Палессе» («Ударник»: Ильич яч? хис?): «Вектор-410» (Чкалов яч? хис?): «Акрос-530» (Суворов яч? хис) «хир карап.сене» тата ытти техникёна хушма пулать?

Ял =ыннисемпе п.рлеш\лл. ху=алёхсем =.н. техника туяннипе п.рлех в.сем хёйсем усё куракан тракторсемпе хёй т.лл.н =\рекен ытти техникёна вёхётра техника т.р.слевне тёратасси те район пурнё=не =.н. варкёш илсе к.ч.? Кунпа п.рлех тив.=л. органсем п.лтерн. тёрёх =.н. техника ху=исем .= хёрушсёрлёхне тата =ул й.р правилисене пёхёнассине п.ррем.ш вырёна тёратни яр у==ён курёнать? +акна административлё айёплавсен хисеп. чакни те хёйне ев.р =ир.плетет?

Техника =ине тимл.х уйёрни пирки каланё чух юлашки вёхётра хресчен (фермер) ху=алёх. й.ркелекенсем те хёйсен .=не =.н. те хёватлё техникёпа пу=арса яма тёрёша==.? Ку лайёх? Анчах м.н пуррине тив.=липе упрамасан пысёк ук=а-тенк. хывни к.рхи-=урхи шывпа юхса каяс хёрушлёх та пур? +акна район территорий.нчи т.рл. харпёрлёх формилл. ху=алёхсенче п.ррем.ш =ул мар .нт. ёнланса .=лесе пыра==.?

Ял ху=алёх техникине к.рхи .=сем в.=ленн. май х.ллехи управа лартассипе юлашкм вунё =ул хушшинче Муркаш район.н яч. республикёра ырёпа =е= илт.нсе тёч.? +ак хушёра п.рлеш\лл. ху=алёхсенчен илсен «Герой» ял ху=алёх производство кооператив. 8 хутчен районти смотр-конкурсра 1-м.ш вырёнсене тив.=р.? Шурчасем техникёна управа лартассипе республика =.нтер\=и пулнине те астёватпёр? Техника управ. =ине =авён пекех «Моргаушская» чёх-ч.п фабрики: «Ударник»: «Свобода»: Ильич яч? хис?: «Оринино»: «Восток» ху=алёхсем ырёпа палёрса пыч.=? Юлашки 2-3 =ул хушшинче =ак йыша Суворов яч? хис? кооперативпа В? Горбунов хресчен (фермер) ху=алёх. к.ни техника управ. =ине районта тимл.рех пёхма пу=лани пирки хыпарлать?

Ял .=чен.ш.н =ёмёл мар кё=алхи лару-тёрура та ырри хамёрпа юнашаррине куракансем алё усманнине асёрхама пулать? Чкалов яч? хис? ху=алёх калёпёш.пе районта пысёккисен шутнех к.мест: анчах =у ка=а пурнё=ланё .=.семпе  исетеркк.сем нумайёш.ш.н т.сл.х те пулма пултарни пирки кала==.? Техникёна управа лартассипе те кунта ыранхи куна к.тсе ларма==.? +акна ангара «пытарма» .лк.рн. «Вектор-410» «хир карап.» =ир.плетет?

Ху=алёхсем тёрёх иртн. май техникёна управа лартассипе тунё ырё пу=арусене Шетм.пу=.нчи В? Горбуновён хресчен (фермер) ху=алёх.нчи пекех Суворов яч? хис?: «Герой» кооперативсенче те т.л пулма пулать? «Свобода» ху=алёхра уй-хир .=.сене хутшёнтаракан кашни техника хат.р. валли ангарсем й.ркелени тата м.не тёрать!

+апла: .=лекен =ын малаллах пёхать: пурнё=па тан пыма =.н.л.хсене алла илнипе п.рлех перекетл.х пирки те манмасть?

Йывёрлёхсене пёхмасёрах ял ху=алёх. пурёнать-ха? Ёна малалла аталантарассинче вара .=ре усё куракан  техникёпа перекетл. пулни те: .=е =.н. техникёна явё=тарса пыни те т.п вырёна тухать?

А? БЕЛОВ?

Моргаушская районная газета «Сентеру ялаве» №82 от 19 октября 2011 года?

"Çĕнтерÿ ялавĕ"
18 октября 2011